Anàlisi de l'actualitat i divulgació

Trobar o canviar de feina, cada dia més difícil, per culpa d’Espanya (5/12/2018)

2018-12-05 11:17

Trobar o canviar de feina, cada dia més difícil, per culpa d’Espanya (5/12/2018)

El model econòmic en el qual estem submergits depèn sobretot del consum. Ni la sostenibilitat ni d’altres referències tenen cap importància, si afecten aquesta màxima del creixement econòmic; capacitat adquisitiva per estimular el consum. Això, també serà així en la futura república catalana independent, i les tensions socials seran igualment dures de gestionar. Els polítics que liderin la independència també hauran d’enfrontar-se a decisions molt complicades, doblement complicades, enmig d’un mar de confusions i d’enrabiades.

Tanmateix, l’autèntica bomba de rellotgeria és la Seguretat Social. Les cotitzacions no paren de baixar, malgrat l’endeutament públic, fins al punt de desbordar qualsevol previsió (l’efecte acumulatiu de les caigudes és geomètric).

Dins de l’OCDE Espanya acumula un dels nivells d’atur més elevats, i a la Unió Europea és de l’estil de Grècia. I res fa pensar que la tendència s’inverteixi o sigui mínimament diferent. Més aviat hi ha tots els indicadors  en vermell i que la situació empitjorarà: manca de competitivitat, costos fiscals i estructurals en augment i pèrdua d’estabilitat política, entre els més importants.

El 2019 serà conflictiu en tots els sentits, tant políticament com socialment. La població, siguin catalans o espanyols, no suporta més les mentides ni les manipulacions de tots tipus a les que roman sotmesa, de manera descarada. Així, serà fàcil que tota mena de moviment populistes tingui més presència a la vida pública. El mal ja està fet, i només queda esperar que no empitjorin més els escenaris de conflicte que es produeixen.

Amb una taxa permanent d’atur, quasi estructural, del 15% , en general, cada dia més gent tindrà menys motius per esperar alguna cosa de les institucions, i segons com, també de la societat. El sistema actual està pensat per a que la gent competeixi entre ella, en una dinàmica de consum desbordat com a únic referent comú. Els ideals de la república catalana, en aquest sentit, són un bàlsam, que tot i permetre la manipulació més pedestre, per part d’ERC i PDECAT, per a la població catalana és la sortida natural a les seves frustracions i angoixes.

La dualitat del mercat laboral entre els cada dia més nombrosos contractes temporals i els ja existents de fixes és una realitat del propi sistema econòmic contra la qual caldria una gran responsabilitat social. I la responsabilitat social només, per definició, la poden assumir les nacions quan s’expressen en termes de fraternitat, llibertat i igualtat. Vet aquí la importància de la constitució de la república catalana independent, ja que és l’únic instrument útil i adient per afrontar, amb certes garanties, les transformacions i els reptes que l’evolució ens planteja.

©1 Vicenç Plans, periodistavplans@gmail.com, facebook, @vplans3, https://vplansperiodista.webnode.cat/

(1)Permesa la reproducció total o parcial d’aquest escrit citant la font.

Lloc de cerca

Contacte

Vicenç Plans, periodista