Anàlisi de l'actualitat i divulgació

#SomEl80, una plataforma més sense cap objectiu clar (8/11/2018)

2018-11-08 08:57

#SomEl80, una plataforma més sense cap objectiu clar (8/11/2018)

El govern del president Torra, substitut del legítim president Puigdemont, fet del tot oblidat, té greus mancances, a nivell executiu i de dinàmica parlamentària. Les iniciatives legislatives, de recuperació de lleis perdudes al TC són només viables amb un augment de la despesa pública o amb més impostos, i la gent d’una cosa i de l’altre, no en vol sentir parlar, per no haver d’aprovar els pressupostos espanyols (eventual font d’ingressos) i per la pressió fiscal que ja suportem. Així aquest govern, malgrat la paradoxal normalitat que intenta traslladar, no farà res útil, o molt poc.

En part, és un problema paral·lel al que tenen els espanyols. Tanmateix, pels catalans la solució de la independència si que permetria buscar solucions imaginatives i crear sinèrgies de progrés. A Espanya, les reformes pendents són quasi impossibles d’implementar, i no reeixiran sense grans costos socials i polítics. Catalunya, implementant el resultat del referèndum d’autodeterminació en podria quedar al marge.

Unes noves eleccions, coincidents amb les municipals o no, són un escenari més que possible. Eleccions catalanes i espanyoles. En ambdós llocs, les solucions tributàries de PODEM  no agradaran a ningú, ni tampoc el seu discurs indefinit, ni per la unitat d’Espanya ni per la independència de Catalunya. Ni una cosa ni l’altre, suposa acabar decidint només per raons espúries o poc pràctiques, amb intencions molt poc clares.

Suprimir despeses supèrflues (duplicitats múltiples entre administracions), racionalitzar la despesa pública territorial de l’estat i reformar legislacions bàsiques fiscal, laborals, comercials,.. només es pot fer des d’una complicitat que ara aquest estat desconeix, sigui entre espanyols i també entre catalans. Entre catalans, amb molt poc esforç, simplement canviant les elits polítiques que fan i desfan des de fa anys en aquest país, ja seria suficient, ja que la feina de base cívica i social té prou dinamisme com per afrontar qualsevol nou repte.

Que polítics catalans independentistes donin continuïtat, per passiva, als pressupostos del PP, per la pròrroga que  caldrà fer, ja és en si també una contradicció insuportable, però encara més cedir al xantatge actual i votar els del PSOE com si res passés. Cap solució és bona ni acceptable en el context espanyol pels independentistes, ja que simplement no s’aguanta.

Abans de l’estiu pujaran els tipus d’interès, està anunciat, i l’economia caurà de manera sostinguda. Els catalans han de sortir d’aquest escenari com sigui, i els espanyols han d’entendre que també és la millor solució per a ells. En cas contrari, el desastre s’espera que sigui majúscul.

©1 Vicenç Plans, periodistavplans@gmail.com, facebook, @vplans3, https://vplansperiodista.webnode.cat/

(1)Permesa la reproducció total o parcial d’aquest escrit citant la font.

Lloc de cerca

Contacte

Vicenç Plans, periodista