Anàlisi de l'actualitat i divulgació

Quan els que paguen han de pagar més! (5/10/2018)

2018-10-05 09:20

Quan els que paguen han de pagar més! (5/10/2018)

Els catalans s’ha acostumat a pagar per tot, però ara, tot i haver encimbellat un nou govern espanyol, la pressió fiscal augmentarà i encara caldrà més impostos, segons les manifestacions fins ara conegudes dels responsables d’hisenda.

Qualsevol impost o mesura reguladora, de forma més o menys directa, acaba tocant la població, i en especial els consumidors en general. El govern espanyol vol crear noves tipologies impositives sobre les noves activitats de comerç i serveis per internet, i creu erròniament que ho pot fer fàcilment a fi d’obtenir quantiosos ingressos per finançar els serveis públics.

L’exigència és ingressar més al cost que sigui, i no revisar o millorar el que ja es gasta, buscant una millor eficiència de la despesa pública. Això darrer sempre suposa tenir maldecaps amb gent que és incapaç de retre comptes atès que han estat nomenats a càrrecs de responsabilitat per raons poc pràctiques.

L’economia, de moment, prospera, en part gràcies als avantatges competitius que incorporen les noves tecnologies. Aquesta garantia tecnològica dona confiança als inversors, tot alimentant el cercle virtuós de la creació de riquesa. Si mesures impositives interfereixen dins aquesta evolució els inversors es retiraran o moderaran la seva entrada en aquests nous mercats emergents (Amazon, Uber, ...).

Tot just quan està naixent tot el món associat a les noves tecnologies ( des de les universitats fins als petits desenvolupadors d’aplicacions), el govern espanyol ja hi veu l’ocasió de treure’n el suc, amb l’excusa de que aquestes activitats tributen poc o ho fan fora, tot ignorant les activitats associades d’alt valor afegit que generen en benefici de l’economia. Una vegada més qualsevol impuls català per aquesta via xocarà amb la voracitat recaptadora d’un govern central que ja veu no podrà complir els seus compromisos sense ingressos frescs.

Els esforços d’iniciatives com el “Catalonia Living Lab”, a fi de que el nostre país sigui un lloc de ferment i cultiu de les noves tecnologies de la informació poden quedar en no res si, com sembla, el govern espanyol les tira per terra amb mesures impositives.  Les propostes catalanes, semblants a Irlanda, Israel o Dinamarca, en aquest sentit, quedarien anorreades. La pauta de la independència, una vegada més emergeix com una urgència per a l’economia pròpia i totes les seves capacitats.

©1 Vicenç Plans, periodistavplans@gmail.com, facebook, @vplans3, https://vplansperiodista.webnode.cat/

(1)Permesa la reproducció total o parcial d’aquest escrit citant la font.

 

Lloc de cerca

Contacte

Vicenç Plans, periodista