Anàlisi de l'actualitat i divulgació

Noves eleccions significa inestabilitat política? (28/9/2018)

2018-09-28 09:16

Noves eleccions significa inestabilitat política?  (28/9/2018)

L’aplicació i compliment de les lleis de funcionament bàsic de l’activitat comercial són suficients per garantir el creixement econòmic. Les eleccions i un intens debat ideològic no afectes al PIB, si es mantenen els nivells de productivitat (legislació laboral i mercantil) i de fiscalitat (acumulació de capital i valoració d’inversions).

Si és cert que hi ha temes rellevants com gran  inversions, reformes legals o priorització de la despesa que sense estabilitat política poden influir negativament, fins i tot provocant el col·lapse de determinats sectors industrials o de serveis.

Per això, de moment, el conflicte territorial entre Catalunya i Espanya no ha experimentat greus disfuncions en el pla econòmic, i el ritme de recuperació de l’economia sembla que tendeix a recuperar-se, o si més no, a estabilitzar-se.

L’estat espanyol, tanmateix, és un candidat que necessita una gran transformació si vol sobreviure dins el context de la globalització mundial i de la integració europea, ja que els reptes no es poden ajornar indefinidament.

L’estabilitat política espanyola és irresoluble, sigui pels conflictes territorials que suporta o sigui pel tipus d’actors polítics (forta influència de l’extrema dreta franquista, radicalització ideològica populista,...).

Per tant, la millor solució és aïllar cada problema, i establir mecanismes de coordinació, a l’estil de la Unió Europea, en base a criteris senzills compartits: agilitar la independència de Catalunya i establir un marc espanyol, sense catalans ni bascos, al marge de les contrarietats territorials i els enfocaments franquistes fruit d’aquesta visió imperial.

La crisis de les pensions, el impagament del deute públic o la pèrdua de competitivitat, entre d’altres greus mancances, suposen reptes que en les condicions actuals són inassumibles per a l’estat espanyol, tal com el coneixem.

©1 Vicenç Plans, periodistavplans@gmail.com, facebook, @vplans3, https://vplansperiodista.webnode.cat/

(1)Permesa la reproducció total o parcial d’aquest escrit citant la font.

 

Lloc de cerca

Contacte

Vicenç Plans, periodista