Anàlisi de l'actualitat i divulgació

L’eficàcia dels Mossos (11/6/2015)

2015-06-11 09:13

L’eficàcia dels Mossos  (11/6/2015)

La Policia de la Generalitat Mossos d’Esquadra, des de la seva creació, ha estat molt atenta a la formació i evolució de grups  basats en la violència, més o menys greu, com les anomenades bandes llatines. La llei i l’ordre només pot provenir de les institucions democràticament establertes. En cap cas es tolerable que hom tingui limitada la seva llibertat o sigui extorsionat per d’altres ciutadans.

Garantir els drets fonamentals dels ciutadans és la funció principal dels cossos policials, i en aquest sentit, els Mossos no dubtes a ésser proactius per aconseguir-ho, tal com demostra la recent operació per desmantellar una facció legal dels Latin Kings.  En cap cas, i sota cap pretext, es pot establir en la societat catalana la idea de que una sortida de futur sigui guanyar-se la vida amb activitats il·lícites com el tràfic de drogues, o el que es pitjor, pel que suposa de desarticulació institucional, oferint protecció a canvi de diners en base a una jerarquia de delinqüents que prèviament han amenaçat als seus “clients” per garantir-se els ingressos.

Aquestes pràctiques, si no s’afronten en l’estat inicial, acaben contaminant i perjudicant, no sols als propis afectats, molts d’ells innocents atrapats en les seves xarxes, sinó al crèdit de la pròpia societat en la qual es reprodueixen. De fet, cal dir-ho, la gènesis de les bandes, i el seu suport social, en determinats barris o ambients, està en el sentiment de pertinença i de seguretat que ofereixen, quan els entorns de convivència estan rodejats de pobresa i de tot tipus de mancances, però especialment de crisis familiars. Aquests condicionants són on les bandes cultiven els seus membres, sovint sense donar-los-hi cap altre opció de progrés. Per això, l’acció contundent dels Mossos (https://mossos.gencat.cat/ca/), amb el treball previ d’investigació i seguiments són del tot rellevants per a tots però sobretot per als afectats, víctimes de les seves pròpies limitacions.

Les unitats policials de prospecció, avançades en barris i suburbis de les ciutats catalanes, com autèntiques avantguardes del progrés social, constitueixen, per tant, factors claus d’estabilitat i cohesió nacional. Aquesta eficàcia policíaca, amb el temps, va configurant una lluita constant, certament silenciosa, per dignificar les ocupacions tradicionals com les autèntiques eines d’inserció i millora social dels col·lectius desafavorits. No hi pot haver-hi espai per guanys lucratius en el marge de la legalitat o fora d’ella, com atractiu que justifiqui i alimenti l’activitat de grups criminals organitzats, en una dinàmica de retroalimentació. El primer símptoma visible acostuma a venir quan es detecten tensions per raons de domini territorial entre diferents grups.

En aquest cas, segurament, ja s’hauria fet tard, i gran part del mal ja s’hauria generat, tant pels afectats com per a la societat. Molts joves ja haurien quedat perjudicats per la lògica de por i crueltat en la qual s’haurien vist immersos, i també el barri o zona urbana quedaria estigmatitzada en la seva imatge pública o com a pol d’activitat econòmica.

Sovint els treballs preventius, en l’àmbit penal són difícils de justificar, ja que només cal admetre accions com supòsits il·legals i no simples conjectures o previsions, tanmateix, des d’una òptica policial no hauria d’ésser així, ja que només el treball previ de coneixement en profunditat de la realitat social permet detectar els focus de delinqüència o d’altres formes contràries a la lliure i pacífica convivència ciutadana.

És d’agrair, per tant, que Mossos mantingui aquesta línia permanent de treball, i romangui fidel al projecte col·lectiu de construir una societat cohesionada i unida en la defensa de valors com la llibertat i la integració social.

 

© Vicenç Plans, periodistavplans@gmail.com,  https://vplansperiodista.webnode.cat/ , facebook  

 

Lloc de cerca

Contacte

Vicenç Plans, periodista