Anàlisi de l'actualitat i divulgació

La resposta independentista només pot ésser més canvis (9/10/2018)

2018-10-09 09:18

La resposta independentista només pot ésser més canvis (9/10/2018)

L’actual escenari polític només pot acabar provocant canvis organitzatius i de plantejament. Els partits polítics independentistes han de canviar el seu model d’implantació i de militància, si es vol respondre als nous reptes que s’estan plantejant dins de la societat, i pels durs escenaris que venen (crisi de pensions, de deute, d’ocupació, de creixement,...).

Si no hi ha canvis, els partits polítics en general , i no sols els independentistes, cauran en un parany d’autoritarisme que generarà desafecció i distanciament.

Hi ha espai i temps per aquests canvis, en la línia del que significa Primàries Catalunya. I en un futur, almenys pels partits independentistes, aquesta seria la seva salvació per mantenir militància i mobilització, en un context de repressió i persecució, que s’albira intens, passi el que passi.

Primàries Catalunya és un mètode de participació política que podria aglutinar esforços de tot tipus, tot aprofitant l’embranzida popular. Les topades entre partits no duen enlloc, i només són causa de tírries i males avinences del tot estèrils per a tothom.

Com han dit mil vegades des de Primàries Barcelona, cal fer la cerca sistemàtica del talent i les capacitats en el llarg termini, tot furgant dins la societat per permetre els canvis i superar la liquiditat actual. La cultura política del poble català podria ésser igualment un fet diferencial cap a l’excel·lència i la superació. Però això no és fàcil, tot i l’aposta que ja s’està produint de manera continuada.

En aquest necessari canvi de paradigma polític sorgeixen molts interrogants sobre els que cal treballar: con fer organitzacions més transversals i al mateix temps efectives? com canalitzar els nous mètodes de representació en equips compactes al mateix temps? quin és el nou paper que han de tenir els líders en organitzacions nacionals com la catalana més horitzontals?

L’èxit passa, quasi segur, en la tasca de la base social: aprofitar les qualitats de cadascú en totes les seves possibles versions de mobilització, comunicació, organització, logística,... tot generant activistes multidisciplinars, especialitzats en diverses tasques d’impacte social.

Aquest patrimoni cultural, tal com es desenvolupa ara, també tindrà versions contràries a la independència de Catalunya, però com a tal restarà igualment com a ferment positiu d’exigència social davant els representants polítics i els gestors dels afers públics.

 

©1 Vicenç Plans, periodistavplans@gmail.com, facebook, @vplans3, https://vplansperiodista.webnode.cat/

(1)Permesa la reproducció total o parcial d’aquest escrit citant la font.

 

Lloc de cerca

Contacte

Vicenç Plans, periodista