Anàlisi de l'actualitat i divulgació

Espanya perdria una guerra comercial amb Catalunya (26/9/2018)

2018-09-26 14:23

Espanya perdria una guerra comercial amb Catalunya (26/9/2018)

Espanya no té cap opció, tècnicament, de guanyar una guerra de preus o similar amb Catalunya, amb independència del que diguin des de la seva caverna mediàtica i encara menys determinats líders polítics o funcionaris com inspectors o jutges.

Les millores de l’economia espanyola, després de gaudir de contínues aportacions públiques, en un favoritisme descarat, són clares, i ja no és el que era. El 30% del PIB de tot l’estat ja no es concentra a Catalunya. Tanmateix, aquesta és una fortalesa aparent, ja que s’ha recolzat en el suport públic, un endeutament general que toca a la seva fi.

L’economia catalana és exportadora, i si bé Espanya intentaria bloquejar-la, tothom sap que si s’importa és per motius de mercat, els quals no podrien ésser assumits, en forma de costos, pels espanyols, els quals veurien com s’encareixen molts productes i serveis, que ara provenen de Catalunya.

Els consumidors catalans, en canvi, i aquesta és una victòria important de partida, no notarien cap o molt poca pressió, i potser fins i tot podrien millorar, atesa la voluntat competitiva del seu teixit productiu i de serveis, el qual viu acostumat a guanyar-se les garrofes en entorns altament competitius.

En general, les empreses espanyoles no sabran com fer-ho, per compensar en sous i en compres, els bens i serveis que ara es produeixin a Catalunya amb menys medis i amb més voluntat. La contractació de personal és un símptoma clar d’aquesta realitat: la precarietat laboral demostra una proximitat amb la realitat de la demanda, la qual pot fluctuar en funció de la temporalitat i de les modes, però també de la pressió en forma de males infraestructures o els impostos en forma d’inspeccions.

En una economia globalitzada, l’economia exportadora, com la catalana, viu en el seu ambient, i en canvi, la que ha trobat un forat de ganga per a les importacions, com els hi passa als espanyols amb els productes i serveis catalans, ho passen malament, ja que no troben cap substitut de la mateixa qualitat i preu.

 

©1 Vicenç Plans, periodistavplans@gmail.com, facebook, @vplans3, https://vplansperiodista.webnode.cat/

(1)Permesa la reproducció total o parcial d’aquest escrit citant la font.

Lloc de cerca

Contacte

Vicenç Plans, periodista