Anàlisi de l'actualitat i divulgació

Els efectius del CNP (9/6/2015)

2015-06-09 08:52

Els efectius del CNP  (9/6/2015)

El CNP o Cuerpo Nacional de Policia és la germana pobra del sistema de forces i cossos de seguretat de l’Estat espanyol. Per al Ministeri del Interior, la favorita és la Guàrdia Civil, com no s’ha amagat de dir el seu ministre, Sr. Jorge Fernández (1950), amb les seves reiterades felicitacions i distincions. El que en una època va ésser una única direcció general orgànica, com àmbit de seguretat pública, ara són dues esferes de poder amb actuacions sovint contraposades, pel que fa prioritats i missatge a la societat.

En aquest sentit, des del CNP, obligat a fer el treball més ordinari i poc vistós de persecució de la delinqüència comuna, bàsicament, i gestionar una gran quantitat de burocràcia policíaca, han sorgit, de nou, veus disconformes i de queixa. Aquestes demandes, en part propagades per la seva naturalesa civil, amb un medis sindicals, de delegats i comitès, en contraposició a la històrica obscuritat de la Guàrdia Civil, volen fer del CNP un cos policial equiparable als Mossos d’Esquadra o d’altres policies europees. En aquest procés de transició cap a la transparència, fet amb passos dubtosos segons manifestacions a títol individual dels seus funcionaris, destaca la necessitat d’evitar sospites en la recaptació i manipulació de grans quantitats d’euros en efectiu producte de les taxes administratives que gestiona.

Efectivament, de manera tímida, per fi, la Direcció General de Trànsit (DGT) ha abandonat el cobrament en efectiu, i en canvi la Direcció General de la Policia manté aquesta pràctica, de forma inalterable, en les taxes per expedició de DNI o passaports. Aquesta darrera direcció general, per aquests conceptes, en les seves 42 oficines de tramitació i atenció al públic disseminades arreu de Catalunya, pot arribar a recaptar diàriament de l’ordre de 130.000 euros en bitllets i monedes, d’acord amb fonts oficials obertes ministerials. Aquest flux de diners, amb un circuit propi de vigilància i custodia, difícilment fiscalitzable, està format per una ingent quantitat de maletes d’alumini que van i venen sense parar en cotxes normals, tot menyspreant les facilitats del pagament electrònic amb targeta o bé les facilitats d’ingrés dels sistemes bancaris.

Aquestes facilitats no sols incorporen sistemes de gestió i quadratura de la caixa sinó també l’abandonament de la logística i la seguretat en el trasllat de cabals, el qual suposa uns costos que justifiquen elevats imports de les taxes de tramitació. Per tant, l’esforç administratiu de la DGT (en les seves Prefectures  de Trànsit) no ha tingut un trasllat igual en les oficines del CNP, fet que genera queixes i molèsties als ciutadans quan han de pagar en efectiu, sense obtenir ni tant sols cap document justificatiu del pagament, excepte la lectura momentània en la pantalla plana situada per aquest fi en la taula de tramitació.

Partint de les dades econòmiques mencionades, anualment cal comptar, triar i moure, només a Catalunya, 32 milions d’euros en paper i metall, raó per la qual no és d’estranyar que la Subdirecció General de Logística i la Divisió de Documentació  del Ministeri del Interior hagin de comptar necessàriament amb una unitat especial de coordinació depenent directament del director general de la policia, doncs aquest assumeix una gran responsabilitat en un diners en efectiu que no deixen rastre suficient o són fàcils de desviar.

De fet, en aquest sentit, en altres temps, era vox populi entre els empleats de les grans prefectures de trànsit d’Espanya, que el destí de les taxes cobrades en metàl·lic engruixien expedicions de maletes amb destí, etiquetat, al País Basc, per untar confidents o sufragar despeses en tot tipus d’accions al marge o en el límit de l’Estat de Dret. Tant de bo que no es mantinguin aquestes operacions, ara aquí, per finançar, per exemple, SCC o assimilats... en l’obsessió del titular d’Interior espanyol per impedir el lliure i pacífic exercici democràtic d’autodeterminació dels ciutadans catalans.

 

© Vicenç Plans, periodistavplans@gmail.com,  https://vplansperiodista.webnode.cat/ , facebook  

 

Lloc de cerca

Contacte

Vicenç Plans, periodista