Anàlisi de l'actualitat i divulgació

Els catalans busquen solucions als problemes espanyols: error! (2/10/2018)

2018-10-02 14:20

Els catalans busquen solucions als problemes espanyols: error! (2/10/2018)

El govern espanyol està desfent les esperances de determinats sectors catalanistes. L’espanyolisme es disfressa de mil formes així que pren el poder i ja és clar que del PSOE no s’esperen canvis substancials tot i la superació d’una estètica rància i retrògrada, pròpia del PP.

El referèndum d’autodeterminació del passat 1 d’octubre de 2017 va mostrar davant la hispanitat que la catalanitat tenia capacitat de resposta, d’organització i de conquesta. Així és com arreu del món es va percebre aquella jornada democràtica.

Ha quedat, més enllà de la tota inoperància del líders polítics catalans per complir amb el mandat popular obtingut, el record d’una brutalitat de l’estat espanyol sense precedents. Els qui no van voler mirar la legalitat internacional (que reconeix explícitament la legalitat dels referèndums d’autodeterminació) van cometre i cometen tota mena d’excessos així que, d’alguna manera, afloren els designis nacionals dels catalans.

Catalunya avui és una altra, ha millorat en autoestima i en projectes. Mira al futur amb confiança, conscient de totes les seves dificultats. És enmig del món, davant la perplexitat dels espanyols que descobreixen una realitat secularment negada i prostrada.

Els interessos socials i econòmics dels catalans, més que mai, són damunt la taula a totes hores, com a fet diferencial prominent envers els espanyols que els amaguen o dissimulen per allò de sostenir el temes a qualsevol preu.

Històricament, els catalans, de tota condició i ideologia, amb especial preocupació per aquells més unionistes, busquen solucions dins l’entramat espanyol. Error. Greu error pels nous temps. La prioritat republicana suposa tancar comportes en àmbits on les solucions queden postergades durant anys i decennis. Per això, ahir va ésser un gran dia.

La població catalana busca un punt d’inflexió definitiu entre la classe política catalana, i de la societat en conjunt: girar la mirada als seus problemes quotidians i cercar les respostes en el procés constituent, per així, bastir les complicitats internes que ens facin superar les mil i una contradiccions que existiran fins a la consolidació de la independència.

©1 Vicenç Plans, periodistavplans@gmail.com, facebook, @vplans3, https://vplansperiodista.webnode.cat/

(1)Permesa la reproducció total o parcial d’aquest escrit citant la font.

Lloc de cerca

Contacte

Vicenç Plans, periodista